Close

Defecti de Cecelia Ahern-recenzie

Sunt autori care îți intră în suflet cu poveștile lor, și de fiecare dată când vezi un nou titlu semnat de ei, nu mai stai pe gânduri și îți comanzi cartea. Cecelia Ahern nu cred că mai are nevoie de prezentare, este o scriitoare pe care am îndrăgit-o de la prima carte citită P.S. Te iubesc.

Este o autoare care scrie din suflet, fiind o fină cunoscătoare a sufletului uman, și care te prinde din primele pagini. Dacă un autor mă face să nu mai las cartea din mână atunci clar își câștigă loc în inima mea.

Primul roman YOUNG ADULT semnat de Cecelia Ahern, DEFECȚI este din punctul meu de vedere, un semnal de alarmă pe care autoarea îl trage asupra felului în care societatea poate evolua.

Celestine North, eroina romanului are o viață perfectă. Elevă în ultimul an de liceu, are note impecabile, este apreciată de profesori, iubită de părinți, și desigur este cea mai mare fană a Ghildei, o organizație care taxa greșelile celor din jur. Are un iubit la fel de perfect, Art, fiul judecătorului Crevan, liderul Ghildei.

Într-o lume a perfecțiunii, cei care făceau greșeli, erau judecați de către Tribunalul Ghildei, și însemnați pentru greșelile lor cu fierul încins în diferite locuri:

pentru decizii greșite pe tâmplă,

pentru minciună pe limbă,

pentru furt, pe palma dreaptă,

pentru lipsa de loialitate fata de Ghildă pe piept,

pentru încălcarea regulilor societății pe talpă.

 

Defectii obligați să poarte o banderolă cu litera D de la Defecți, aveau un program strict, trebuiau să mânânce alimente speciale și permanent erau supravegheați de un Fluierar. Practic deveneau un fel de scursori ale societății. Defecții nu făceau nimic ilegal, nu încălcau legea, nu erau trimiși la închisoare, ci erau judecați după așa zisele DEFECTE ale lor, și expuși pentru totdeauna la o viață controlată de Ghildă.

Deși crede cu tărie în Ghildă, Celestine este martoră la o scenă în autobuz care îi va schimba total viața. Un bătrân Defect se urcă în autobuz, și bolnav fiind nu are unde să se așeze, pentru că cele 2 locuri pentru defecți sunt ocupate. Pe Celestine o tulbură starea bătrânului, și deși știe că nu are voie să ajute un Defect, se ridică și încearcă să le convingă pe celelalte două defecte să îi cedeze locul.

Este luată pe sus, de Fluierari și închisă, fiind acuzată că a ajutat un Defect. Convinsă că va scapa, pentru că nu a făcut nimic rău, judecătorul Crevan îi propune să mintă, să spună că doar a vrut să îi scape pe ceilalți de tusea sâcăitoare a bătrânului Defect, nu să îl ajute. Pentru prima dată Celestine, fata cea perfectă îți dă seama că pentru a nu deveni DEFECTĂ trebuie să mintă, dar oare a minți nu înseamnă a FI DEFECT?

În timp ce își așteaptă sentința, Celestine vede în băiatul DEFECT care e închis ca și ea, ceva care o tulbură, dar în același timp o liniștește, și își dorește să îl cunoască.

În ziua Numirii, Celestine spune adevărul, și astfel este declarată Defectă doar pentru că a ajutat un bătrân să se așeze. Declarația lui Celestine, strârnește mânia judecătorului Crevan și primește cel mai grav verdict din istoria Ghildei: 5 semne. În sala Însemnării, mânios, Crevan îi aplică al 6-lea semn pe coloană, fără anestezie și fără a avea dreptul legal să facă asta, sub privirile uimite ale gardienilor.

Avocatul ei și un băiat defect din celulă Carrick sunt martori Înfierării celui de-al saselea semn.

Celestine realizează că nu trăiește într-o lume perfectă, și că însuși judecătorul Ghildei este Defect. Începe să privească totul cu alți ochi, încearcă să se adapteze în noua lume, dar realizează că totul e greșit, că Defecții sunt oameni care doar au avut o altă viziune a lumii și că nu merită să trăiască ca niste scursori ale societății însă încă îi e teamă să se lupte cu un sistem greșit.

Pe măsură ce Celestine încearcă să strângă probe împotriva lui Crevan, i se pun tot felul de piedici, însă apar noi personaje care o ajută, hotărâte să schimbe societatea ,,Perfecților,,. Își dorește foarte mult să îl găsească pe băiatul din celulă, Carrick  care era DEFECT DIN NAȘTERE, pentru că simte că rezonează afectiv cu el. Art, iubitul ei, pare să nu o înțeleagă și nu îi este alături așa cum ea ar fi dorit.

Cartea este absolut impresionantă, este o utopie care nu pare a fi departe de ceea ce trăim, sunt absolut sigură ca fi și o ecranizare, de aceea și vă recomand să o citiți. Este o carte te pune pe gânduri, care te face să te gândești că poate și noi fără să ne dăm seama punem etichete oamenilor, doar pentru că ne credem mult mai buni decât ei. Perfecțiunea nu există, este normal să greșim, să fim diferiți, să învățăm din greșeli, astfel am deveni doar niște roboți fără inimă, fără sentimente.

De abea aștept să apară și volumul al doilea Perfecți.

Cartea o găsiți pe LIBRIS, la prețul aproximativ de 35lei. Transportul e gratuit la comenzi de 30lei, în plus sunt multe promoții și reduceri.

Comentarii

comentarii

10 thoughts on “Defecti de Cecelia Ahern-recenzie

  1. Cecelia Ahern este unul din autorii care mi-a intrat în suflet cu poveștile ei, și de fiecare dată când văd un nou titlu semnat de ea, nu stau pe gânduri și comand cartea în 3 exemplare: unul pentru mine și 2 pentru cadou! Superbă autoare!

  2. Foarte interesanta carte. Nu am auzit până acum de ia. Cred că o sa o cumpăr sa o citesc și eu.

  3. Mă tentează acest volum și pe mine. Am mai citit de la Cecelia Ahern „P.s te iubesc” si „Cum sa te indragostesti”.
    Mi-am placut Mult, i sa din cate am inteles aceasta carte este YA. O trec pe lista

  4. Cecelia Ahern este scriitoarea mea preferata. Are un mod foarte placut de a scrie. Imi doresc de mult sa imi comand cartea, acum, cu aceasta postare, m-ai convins ca trebuie sa o am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: